Βιοηθική: Ο φιλοσοφικός και εκπαιδευτικός της ρόλος απέναντι στις βιοτεχνολογικές εξελίξεις
Διδακτορική Διατριβή στον Τομέα της Φιλοσοφίας.
Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βαθμός: Άριστα.
Abstract
Το δεύτερο μέρος της διατριβής ασχολείται με ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη βιοηθική και που ελάχιστα έχει μελετηθεί στη χώρα μας. Πρόκειται για το ζήτημα της εκπαίδευσης, με εντοπισμένο θέμα ανάλυσης το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής (ΣΕΠ) και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση που παρεισφρέει στις ζωές των παιδιών. Το ζήτημα της εκπαίδευσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της διδακτορικής διατριβής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρείται ότι ο ρόλος της βιοηθικής δεν περιορίζεται στην αποσαφήνιση της ίδιας της έννοιας της ψυχικής διαταραχής αλλά ότι η αξία της βιοηθικής προσέγγισης, σε συνδυασμό με τα φιλοσοφικά εργαλεία που ενσωματώνει, αναδεικνύεται στην παρούσα ανάλυση με απτό τρόπο.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της διατριβής εφαρμόζει σε τρία διαφορετικά, καίρια θέματα της βιοηθικής, το συνδυασμό θεωρητικής και πρακτικής προσέγγισης που θεωρείται ότι αρμόζει σε αυτό τον διεπιστημονικό κλάδο. Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται το μείζον θέμα των γονιδίων και των γονιδιακών ερευνών που αποτελούν κεντρική εστία των σύγχρονων επιστημονικών μελετών.
Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με το πρόβλημα του θανάτου, ουσιαστικό θέμα της ιατρικής επιστήμης και πρακτικής, κεντρικό σημείο συζήτησης των επιστημονικών ερευνών και των τεχνολογικών εξελίξεων.
Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο του τρίτου μέρους, συζητά το θέμα του ντόπινγκ, της χρήσης αναβολικών για την ένταξη σε ένα ήδη διαμορφωμένο θεσμικό κοινωνικό πλαίσιο.
Σε όλη την έκταση της έρευνας γίνεται σαφές πως τόσο η διαμόρφωση όσο και ο ρόλος της βιοηθικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικές, οικονομικές και κοινωνικές επιλογές των δυτικών κοινωνιών.