Κάθε φορά που η Αναστασία βρίσκει ενδιαφέροντα άρθρα, τα καταχωρεί εδώ.
«Θαυματουργό» νανοτσίπ αναγεννά όργανα με ένα απλό άγγιγμα
Η συσκευή, με μέγεθος μικρού κέρματος, μπορεί να αναδημιουργήσει σχεδόν κάθε είδος κυττάρου μέσα στο σώμα του ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται πρώτα τα δερματικά κύτταρα να μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και μετά σε άλλα εξειδικευμένα κύτταρα.
[io9] New ‘Senolytic’ Drugs Can Dramatically Increase Healthy Lifespan
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Scripps και την Mayo Clinic έχουν αναπτύξει μια νέα κατηγορία φαρμάκων που φαίνεται να επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία γήρανσης σε ζωικά μοντέλα. Η έρευνα προς το παρόν διεξάγεται μόνο σε ποντίκια, αλλά η εισαγωγή μιας εντελώς νέας κατηγορίας φαρμάκων, που ονομάζονται "γηρολυτικά" θα μπορούσε να έχει απίστευτες επιπτώσεις και στον άνθρωπο. Τα φάρμακα δρουν επιλεκτικά στοχεύοντας και σκοτώνοντας τα γηρασμένα κύτταρα - τα παλαιότερα κύτταρα που έχουν σταματήσει να διαιρούνται αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται στο σώμα και συμβάλουν στη διαδικασία της γήρανσης.
[Science Daily] Some genes ‘foreign’ in origin and not from our ancestors
Σύμφωνα με νέα έρευνα, πολλά πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, "δανείστηκαν" κατά την αρχαιότητα σημαντικά "ξένα" γονίδια από μικροοργανισμούς που ζούσαν στο περιβάλλον τους. Η μελέτη αμφισβητεί τις συμβατικές απόψεις πως η ζωική εξέλιξη στηρίζεται αποκλειστικά σε γονίδια που περνούν από τους προγόνους, υποδηλώνοντας ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.
[Βήμα Sciense] Μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση για Έλληνα ερευνητή
Ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης χρηματοδοτείται από το ERC με 2 εκ. ευρώ για τα επόμενα πέντε έτη προκειμένου να μελετήσει τη γήρανση. Ο κ. Γαρίνης ήταν ένας από τους επιστήμονες που βραβεύθηκαν από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητών (Consolidator Grant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC). Η χρηματοδότηση που έλαβε ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα πέντε έτη και αφορά την ερευνητική πρόταση με τίτλο «Διερευνώντας τη λειτουργία του επιδιορθωτικού μηχανισμού εκτομής νουκλεοτιδίων στα θηλαστικά – DeFiNER».
[Nature] Scientists sound alarm over DNA editing of human embryos
Εν μέσω φημών πως τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας με ακρίβεια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση του DNA ανθρώπινων εμβρύων, ερευνητές ζήτησαν ένα μορατόριουμ στη χρήση της τεχνολογίας σε αναπαραγωγικά κύτταρα. Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου στο περιοδικό Nature, ο Edward Lanphier, πρόεδρος της Συμμαχίας για την Αναγεννητική Ιατρική στην Ουάσιγκτον, μαζί με τέσσερις συν-συγγραφείς έκαναν έκκληση προς τους επιστήμονες να συμφωνήσουν να μην προχωρήσουν στην τροποποίηση ανθρωπίνων εμβρύων - ακόμη και για ερευνητικούς σκοπούς.
[NYTimes] F.D.A. Approves Zarxio, Its First Biosimilar Drug
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.) ενέκρινε την κυκλοφορία του πρώτου Βιογενόσημου φαρμάκου στις ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις σε μια ολόκληρη κατηγορία πολύπλοκων και ακριβών φαρμάκων. Η έγκριση αφορά βιολογικά φάρμακα, δηλαδή αυτά που παρασκευάζονται με χρήση ζωντανών κυττάρων και όχι με σύνθεση χημικών ουσιών, όπως γίνεται στα τυπικά φάρμακα.